EDUCATIE

Educatie

Educatie

Educatie

Educatie

Leersum en de Tweede Wereldoorlog
Hoe beleefden de inwoners van ons dorp de oorlog?

In de bovenbouw liggen de thema's van de geschiedenislessen vaak wat verder van de eigen beleving en omgeving van de leerlingen. De Tweede Wereldoorlog is echter zo groot en veelomvattend dat het iedereen in Nederland geraakt heeft in meer of mindere mate.

In Leersum, in het hart van Nederland, had de oorlog voor alle inwoners een enorme impact.
Door de mobilisatie van soldaten, de bezetting van de landgoederen en vele grote villa's, maar ook de onderduikers en het verzet hadden en grote inpact op ons dorp. Verzet en Jodenvervolging vond ook plaats in Leersum, reden te meer dat de bevrijding en herdenking van deze verschrikkelijke oorlog herdacht en gevierd mag en moet worden. Ieder jaar weer.

Maar zeker na 75 jaar na het begin en 80 jaar na het einde van die vreselijke Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er talloze elementen die via micro naar macro niveau vertaald kunnen worden. Voor leerlingen van deze leeftijd komt er een extra dimensie bij het geschiedenisverhaal als dat verhaal ook betrokken kan worden op de eigen omgeving. Ze kunnen het plaatsen in de bekende context. Delen van deze lessen zijn lesstofvervangend.

De werkvormen in dit project zijn vooral interactief. De leerlingen worden zoveel mogelijk uitgedaagd om zelf te onderzoeken en te bedenken hoe de geschiedenis in elkaar steekt, maar ook door het schrijven van een dagboek worden de leerlingen uitgedaagd om creatief bezig te zijn met taal. Het project heeft raakvlakken met de vakken Nederlands (taal) en aardrijkskunde.

Een doel van dit project is onder andere: een deel van de geschiedenis van Leersum te leren kennen in de context van de nationale geschiedenis.

- Link naar project -